Gintaras Grajauskas – Istorijos apie narsųjį riterį Tenksalotą ir misterį Kaindlį

Šiemet aš save šiek tiek stebinu, mat mano skaitomų knygų krepšelyje neįprastai daug lietuvių autorių knygų. Šiu metu net 65 % šiemet perskaitytų knygų parašytos lietuvių (palyginimui pernai šis procentas siekė vos 7,7 %).

Gerai, šalin statistiką ir procentus. Paėmęs knygą į rankas dar kelis kartus buvau atsivertęs knygos aprašymą galiniame viršelyje – tikrinau, ar tikrai ne iš vaikų skyriaus pasiėmiau knygą. Tokiu atveju tiesiog būčiau skaitęs vakarais su dukrike. Tačiau ne, tai ne vaikams skirta pasaka, bet vis tiek pasaka. Tiksliau, ne pasaka, o trumpos istorijos, gimstančios iš itin mandagių ir džentelmeniškų riterio Tenksaloto ir devyngalvio drakono misterio Kaindlio pašnekesių.

Knygelė labai nedidelės apimties, lengvai įkertama per vakarą, kadangi joje gausu iliustracijų, skyrių perkėlimų į kitus puslapius, o šriftas pritaikytas ir itin prasto regėjimo skaitytojams – raidės didžiulės. Žodžiu, ideali knyga tiems, kas skaito dėl statistikos ir perskaitytų vienetų.

Tačiau tie, kas skaito ne dėl statistikos, čia ras subtilaus humoro, šiek tiek riterių laikų romantikos, truputį egzistencializmo ir haiku. Ir viskas pateikta tokioje lengvoje formoje, kai eilutės tiesiog bėgte bėga.

Beje, labai įdomios ir gražios knygos iliustracijos (dailininkė Lina Kusaitė)

Žmonės – net ir išmintingiausi – pasaulį mato atskiromis detalėmis, fragmentais. Žmogaus gyvenimas – tarsi judėjimas pačių kuriamais tuneliais, visiškai nesuvokiant, kas dedasi už to tunelio sienų. Kiekvienas tik tuo ir užsiima – rausia nuosavą tunelį. Kartais tas tunelis susiskerta su kitu tuneliu – tuomet abu rausėjai baisiausiai nudžiunga, sutikę panašų į save.

Autorius: Gintaras Grajauskas

Knyga: Istorijos apie narsųjį riterį Tenksalotą ir misterį Kaindlį, 135 p.

Leidykla: Tyto alba, 2012 m.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.